عیسی مسیح پیامبری از جنس معجزه و عشق
عیسی مسیح یکی از پیامبران بزرگ خداوند است که در اسلام و مسیحیت احترام زیادی دارد. مسلمانان او را با نام حضرت عیسی علیه السلام میشناسند. از جمله معجزاتش شفای بیماران، زندهکردن مردگان و… است. او در قرآن با نام عیسی بن مریم معرفیشده که نشاندهنده جایگاه ویژه مادرش حضرت مریم (س) است. پیام او همیشه درباره محبت، صلح و ایمان بهخدا بوده است.
حضرت عیسی مسیح کیست؟
حضرت عیسی مسیح، یکی از پیامبران اولوالعزم و صاحب شریعت الهی است که کتاب آسمانی او انجیل نام دارد. او آخرین پیامبر قبل از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله بود و یکی از بشارتدهندگان بهظهور حضرت محمد (ص) بهشمار میآید. مطابق قرآن، حضرت عیسی علیه السلام بهشکلی اعجازآمیز از مادری پاک و مقدس بهنام مریم (س) متولد شد. تولد او بدون پدر و همراه با معجزهای شگفتانگیز بود؛ او در گهواره سخن میگفت و پیامبری خود را بشارت داد.
عیسی علیه اسلام با معجزات بزرگی مانند زندهکردن مردگان، شفای بیماران و کور مادرزاد و همچنین خبردادن از غیب، مردم را به ایمان بهخداوند دعوت کرد. او همواره پیامآور محبت، صلح و یکتاپرستی بود. در مسیحیت، باور بر این است که عیسی (ع) توسط یهودیان بهصلیب کشیده شد؛ اما قرآن کریم تصریح میکند که خداوند او را از دست دشمنان نجات داد و بهسوی خود بالا برد.
حضرت عیسی بن مریم علیه السلام بهدلیل جایگاه ویژهاش، در تاریخ ادیان همواره بهعنوان الگویی از پاکی، فداکاری و ایمان یاد میشود. نام او در اسلام با عنوان عیسی بن مریم نیز شناخته میشود که نشاندهنده مقام والای مادرش، حضرت مریم (س) است.
داستان حضرت عیسی بن مریم (ع) و سرآغاز زندگی او
حضرت مریم (س)، مادر حضرت عیسی (ع)، یکی از برگزیدهترین زنان در تاریخ ادیان است. او دختری از خاندان پاک عمران بود که بهتقوا، پرهیزگاری و عبادت خداوند شهرت داشت. پیش از تولد مریم (س)، پدرش عمران از دنیا رفت و سرپرستی او به حضرت زکریا (ع)، یکی از پیامبران الهی و شوهرخاله مریم، سپرده شد.
حضرت مریم (س) روزگار خود را در عبادت سپری میکرد و بهعنوان خادمه بیتالمقدس مشغول خدمت بود. او روزها روزه میگرفت و شبها را در نیایش میگذراند. بهدلیل پاکدامنی و تقوایش، در میان قوم بنیاسرائیل احترام خاصی داشت.
در یکی از روزهای زندگی حضرت مریم، فرشتهای الهی در هیبت یک انسان زیبا نزد او ظاهر شد. مریم با دیدن این صحنه، ترسید و گفت: «اگر تقوا داری، از من دور شو!» اما فرشته او را آرام کرد و گفت: «من فرستاده خدا هستم. پروردگار به تو بشارت میدهد که صاحب پسری پاک و مقدس خواهی شد.» مریم (س) با شگفتی و حیرت پرسید: «چگونه ممکن است من صاحب فرزند شوم، درحالیکه هرگز ازدواج نکردهام و پاکدامن بودهام؟» فرشته پاسخ داد: «این اراده خداوند است؛ آفرینش او برای خداوند آسان است. این کودک، نشانهای از قدرت الهی و رحمتی برای مردم خواهد بود.»
پس از این بشارت، حضرت مریم بهشکلی معجزهآسا باردار شد. او برای دوری از نگاههای مردم و شایعات، از بیتالمقدس خارج شد و بهمکانی دورافتاده رفت تا دوران بارداری را در آرامش بگذراند. وقتی زمان تولد فرزندش فرا رسید، در زیر درخت خرمایی پناه گرفت. در همان لحظات سخت، ندایی از سوی خداوند به او رسید: «غمگین نباش. از ساقه درخت خرما تکان بده تا برایت رطب تازه فرو بریزد و از آبی که جاری است بنوش.» با این معجزه، حضرت مریم توانست بر دشواریها غلبه کند و حضرت عیسی (ع) بهدنیا آمد.
پس از تولد فرزند، خداوند به حضرت مریم وحی کرد که بهمیان قوم خود بازگردد و اگر کسی درباره فرزندش پرسید، تنها با اشاره پاسخ دهد که روزه سکوت نذر کرده است. حضرت مریم با این کودک معجزهآسا به بیتالمقدس بازگشت. مردم که از دیدن او همراه با یک نوزاد شگفتزده شده بودند، شروع بهسرزنش کردند: «ای مریم! چگونه ممکن است بدون ازدواج صاحب فرزند شده باشی؟» مریم با سکوت بهکودک در گهواره اشاره کرد.
حضرت عیسی مسیح (ع) در همان لحظه بهقدرت خداوند سخن گفت: «من بنده خدا هستم. او به من کتاب داده و مرا پیامبر قرار داده است.» این سخنان، مردمی که او را انکار میکردند، حیرتزده کرد و نشان داد که او فرستادهای از سوی خداوند است.
داستان زندگی حضرت عیسی علیه السلام از همان آغاز، نشاندهنده قدرت و حکمت خداوند و همچنین پاکدامنی و مقام والای مادرش، حضرت مریم (س)، است. این داستان نهتنها در اسلام بلکه در مسیحیت نیز بهعنوان یکی از بزرگترین نشانههای الهی شناخته میشود.
نام حضرت عیسی (ع) در قرآن کریم
حضرت عیسی علیه السلام، یکی از پیامبران اولوالعزم و صاحب شریعت، جایگاه برجستهای در قرآن کریم دارد. نام ایشان ۲۵ بار بهعنوان عیسی و ۱۳ بار با لقب مسیح در آیات قرآن ذکر شده است. او بهعنوان بندهای برگزیده و فرستاده خداوند برای هدایت بنی
سرائیل معرفی شده است و حامل کتابی آسمانی بهنام انجیل بود.
لقب حضرت عیسی علیه السلام
مسیح یک لقب است که بهحضرت عیسی علیه السلام نسبت داده میشود و معنای آن به «برگزیده» یا «مسحشده» اشاره دارد. این واژه از ریشه عبری «ماشیح» (משיח) گرفتهشده و در زبان عربی و فارسی به «مسیح» ترجمه شده است.
در فرهنگ یهودی، «ماشیح» بهکسی گفته میشد که برای انجام مأموریتی الهی برگزیده میشد؛ مانند پیامبران یا پادشاهان. در مسیحیت، لقب مسیح بهمعنای نجاتدهندهای است که وعده ظهورش داده شده بود.
در اسلام، لقب مسیح بهمعنای «برگزیده الهی» و پیامبری است که خداوند او را با معجزات و مقام والایی فرستاده است. برخی مفسران نیز معتقدند این لقب بهدلیل توانایی حضرت عیسی در شفادادن بیماران و مسحکردن آنها با دست به او داده شده است.
معجزات حضرت عیسی مسیح علیه السلام
حضرت عیسی (ع)، یکی از پیامبران اولوالعزم الهی، با معجزات شگفتانگیزی که از قدرت خداوند سرچشمه میگرفت، مردم را به سوی ایمان به یکتاپرستی دعوت میکرد. این معجزات، بخشی از رسالت الهی او برای هدایت بشر و نشانهای از مقام والای او در میان پیامبران بودند.
سخنگفتن در گهواره
یکی از نخستین معجزات او، سخن گفتن در دوران نوزادی بود. حضرت عیسی در گهواره، در پاسخ به اتهامات مردم بهمادرش، فرمود:
«من بنده خدا هستم. او به من کتاب داده و مرا پیامبر قرار داده است.» این سخنان، مردم را شگفتزده و بهحقیقت الهیبودن او آگاه کرد.
زندهکردن مردگان
یکی از بزرگترین معجزات حضرت عیسی مسیح، زندهکردن مردگان بود. او به اذن خداوند، افرادی را که از دنیا رفته بودند، زنده کرد. این معجزه نشاندهنده قدرت خداوند بر مرگ و زندگی بود.
شفای بیماران لاعلاج
حضرت عیسی بسیاری از بیمارانی را که هیچ پزشکی قادر بهدرمان آنها نبود، شفا داد. از جمله معجزات او، درمان نابینایان مادرزاد و شفای بیماران مبتلا بهپیسی (برص) بود.
ساخت پرنده از گل
حضرت عیسی به اذن خداوند، از گل پرندهای ساخت و سپس در آن دمید. پرنده زنده شد و پرواز کرد. این معجزه، توانایی الهی در آفرینش را بهمردم نشان داد.
خبردادن از غیب
حضرت عیسی قادر بود از امور پنهانی مردم خبر دهد. او به اذن خداوند، آنچه را که مردم در خانههای خود پنهان میکردند یا ذخیره داشتند، آشکار میکرد.
سفره آسمانی
یکی از مشهورترین معجزات او، نزول مائده آسمانی بود. زمانی که حواریون (یاران نزدیک حضرت عیسی علیه السلام) از او خواستند که برای اطمینان قلبشان سفرهای از آسمان برایشان فرود آید، او دعا کرد و خداوند این خواسته را اجابت نمود.
نجات از توطئه دشمنان
زمانی که دشمنان قصد داشتند او را بهصلیب بکشند، خداوند او را از دست آنها نجات داد و بهآسمان برد.
هدف از معجزات حضرت عیسی (ع)
معجزات حضرت عیسی (ع) تنها برای نشاندادن قدرت الهی و تأیید رسالت او بودند. او همواره تأکید داشت که این اعمال به اذن خداوند انجام میشوند و هدف اصلی آنها، هدایت مردم بهسوی یکتاپرستی و ایمان راستین است.
این معجزات، همچنان در میان پیروان ادیان الهی بهعنوان نشانههایی از رحمت و قدرت خداوند یاد میشوند و جایگاه والای حضرت عیسی (ع) را در تاریخ بشریت نشان میدهند.
تاریخ تولد حضرت عیسی (ع) و ارتباط آن با تاریخ بشریت
حضرت عیسی مسیح (ع)، یکی از پیامبران بزرگ الهی، حدود 5586سال پس از هبوط حضرت آدم (ع) و تقریباً 500 تا 577 سال پیش از ولادت پیامبر اسلام (ص) بهدنیا آمد. او در سرزمینی نزدیک به رود فرات، در منطقهای که امروزه به کوفه مشهور است، چشم بهجهان گشود.
مادر او، حضرت مریم (س)، یکی از پاکترین و برگزیدهترین زنان در تاریخ ادیان است. نام حضرت مریم در قرآن کریم، در ۱۲ سوره و ۳۴ آیه بهروشنی ذکر شده است. این توجه ویژه بهحضرت مریم (س)، نشاندهنده مقام والای او در میان زنان عالم است.
تولد حضرت عیسی (ع) بهشکل معجزهآسایی رخ داد و او بهعنوان نشانهای از قدرت الهی بهجهان معرفی شد. این تولد، نهتنها در تاریخ اسلام و قرآن؛ بلکه در دیگر ادیان الهی نیز جایگاهی ویژه دارد و همواره بهعنوان یکی از رویدادهای شگفتانگیز در تاریخ بشریت شناخته میشود.
25 دسامبر بهطور سنتی در بسیاری از کلیساهای مسیحی بهعنوان روز میلاد حضرت عیسی مسیح (ع) جشن گرفته میشود. این روز بهنام کریسمس شناخته شده و یکی از مهمترین اعیاد در جهان مسیحیت است.
ریشههای انتخاب 25 دسامبر
تاریخ دقیق تولد حضرت عیسی (ع) در متون مقدس مسیحیت و اسلام بهطور صریح مشخص نشده است.
کلیسای غربی (کاتولیکها و پروتستانها) در قرن چهارم میلادی، 25 دسامبر را بهعنوان روز میلاد مسیح تعیین کرد. این تاریخ ممکن است بهدلیل همزمانی با جشنهای باستانی رومی مانند «سول اینویکتوس» (خورشید شکستناپذیر) انتخاب شده باشد؛ تا مردم را بهجای جشنهای غیرمسیحی بهسمت جشنهای مسیحی سوق دهد.
کلیساهای ارتدوکس شرقی، تولد حضرت عیسی را در 7 ژانویه جشن میگیرند که معادل 25 دسامبر در تقویم قدیمی ژولینی است.
دیدگاه تاریخی و مذهبی
اگرچه 25 دسامبر بهعنوان روز میلاد مسیح جشن گرفته میشود؛ بسیاری از محققان تاریخی بر این باورند که حضرت عیسی احتمالاً در فصل بهار یا پاییز متولد شده است، زیرا روایتهایی از حضور چوپانها در زمان تولد او وجود دارد، که با فصل زمستان همخوانی ندارد.
بنابراین، 25 دسامبر بیشتر یک تاریخ نمادین برای بزرگداشت تولد حضرت عیسی (ع) است؛ نه یک تاریخ دقیق تاریخی. این روز بهعنوان نمادی از نور، امید و محبت در میان مسیحیان شناخته میشود.
ویژگیها و مقامات حضرت عیسی در قرآن
بنده و رسول خدا حضرت عیسی بهصراحت در قرآن بهعنوان بنده خدا و پیامبری که مأمور هدایت بنیاسرائیل بود، معرفی شده است.
کلمةالله و روحالله
خداوند در قرآن از عیسی بهعنوان «کلمةالله» (کلمه خدا) و «روحی از جانب او» یاد میکند؛ نشاندهنده تولد معجزهآسای اوست.
مقام وجاهت و قرب الهی
عیسی علیه السلام بهعنوان فردی آبرومند در دنیا و آخرت و از مقربان درگاه الهی توصیف شده است.
از گواهان و بشارتدهندگان: او یکی از گواهان اعمال بشر و بشارتدهنده ظهور پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص)، بود.
آموختهشده از سوی خداوند
خداوند علم و حکمت را بهحضرت عیسی آموخت و او را از کسانی قرار داد که سلام الهی شامل حالشان شد.
مبارک و رحمت الهی
او مبارکی بود که حضورش در هر مکان رحمت و برکت بههمراه داشت و نشانهای از قدرت و لطف خداوند برای مردم بود.
آیات برجسته درباره حضرت عیسی علیه السلام
بشارت به تولد عیسی (ع)
«إِذْ قَالَتِ الْمَلَائِکَةُ یا مَرْیمُ إِنَّ اللَّهَ یبَشِّرُک بِکلِمَةٍ مِنْهُ اسْمُهُ الْمَسِیحُ عِیسَى ابْنُ مَرْیمَ وَجِیهًا فِی الدُّنْیا وَالْآخِرَةِ وَمِنَ الْمُقَرَّبِینَ»
(آل عمران، آیه ۴۵)
خداوند توسط فرشتگان به حضرت مریم بشارت داد که فرزندی بهنام عیسی خواهد داشت؛ در دنیا و آخرت وجاهت داشته است و از مقربان الهی خواهد بود.
مثل عیسی و خلقت آدم
«إِنَّ مَثَلَ عِیسَىٰ عِنْدَ اللَّهِ کمَثَلِ آدَمَ خَلَقَهُ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ قَالَ لَهُ کنْ فَیکونُ»
(آل عمران، آیه ۵۹)
قرآن کریم تولد حضرت عیسی را همانند خلقت حضرت آدم میداند، زیرا هر دو بهفرمان «باش» از سوی خداوند وجود یافتند.
عیسی از شایستگان
«وَزَکرِیا وَیحْیىٰ وَعِیسَىٰ وَإِلْیاسَ کلٌّ مِنَ الصَّالِحِینَ»
(انعام، آیه ۸۵)
در این آیه، عیسی علیه السلام در کنار زکریا، یحیی و الیاس بهعنوان یکی از شایستگان معرفی شده است.
نگاه کلی قرآن به عیسی بن مریم
حضرت عیسی علیه السلام بهعنوان یکی از آیات بزرگ خداوند، نمونهای از رحمت و قدرت الهی بود. او مأموریتی داشت که مردم را بهسوی خداوند دعوت کند و با اخلاق و معجزاتش راه هدایت را به آنها نشان دهد. قرآن کریم با تأکید بر مقام والای او، حضرت عیسی را الگویی از تواضع، ایمان و بندگی خداوند معرفی کرده است.
داستان حضرت عیسی در قرآن، یادآوری میکند که پیامبران هر یک نشانهای از لطف و قدرت خداوند هستند و زندگی آنها درسهایی ارزشمند برای بشریت به همراه دارد.
ویژگیهای اخلاقی حضرت عیسی (ع) الگوی زهد، تعادل و خرد
حضرت عیسی (ع)، پیامبری که پیامآور عشق، ایمان و اخلاق الهی بود، با صفات اخلاقی برجستهای شناخته میشود. او نهتنها در سخنان خود به ارزشهای انسانی تأکید میکرد؛ بلکه رفتار و منش او تجسم واقعی این آموزهها بود.
زهد و بیتعلقی به دنیا
حضرت عیسی (ع) نمونهای کامل از زهد و دوری از تجملات دنیوی بود. او زندگی سادهای داشت و از وابستگی به مادیات اجتناب میکرد. در توصیف زندگی او، حضرت علی (ع) میفرماید:
«بالشت عیسی سنگ بود و لباسش خشن. غذایش ساده و چراغ شبهایش، نور ماه بود. در روز، زمین برایش سایبان و گیاهان بیابانی خوراکش بودند.»
این سبک زندگی نشاندهنده تعهد او به سادهزیستی و تمرکز بر معنویت بود.
تعادل میان خوف و رجا
حضرت عیسی (ع) شخصیتی متعادل داشت که میان خوف (ترس از خدا) و رجا (امید به رحمت الهی) توازن برقرار میکرد. امام رضا (ع) درباره او میفرماید:
«عیسی هم میخندید و هم میگریست؛ درحالیکه یحیی تنها میگریست و نمیخندید. حالتی که عیسی داشت، برتر و کاملتر بود.»
این ویژگی بیانگر نگرش عیسی بهزندگی است؛ نه در ترس افراطی بود و نه در شادی مفرط؛ بلکه در هر شرایطی بهتعادل دست یافته بود.
خردمندی در سخن گفتن
حضرت عیسی (ع) ارزش سکوت و خردمندی در سخن را بهخوبی درک کرده است و دیگران را نیز به این مهم توصیه میکرد. او تأکید داشت که سخن بیفایده میتواند دل انسان را سخت کند. امام صادق (ع) نقل میکنند که حضرت عیسی میفرمود:
«در غیر یاد خدا زیاد سخن نگویید؛ زیرا کسانیکه زیاد حرف میزنند، دچار قساوت قلب میشوند و خودشان متوجه نیستند.»
این توصیه نشاندهنده درک عمیق او از تأثیر سخن بر روح و قلب انسان است.
نگاه کلی به اخلاق حضرت عیسی (ع)
حضرت عیسی (ع) نهتنها پیامآور معنویت و یکتاپرستی بود؛ بلکه با رفتار و اخلاق خود، الگویی برای انسانها باقی گذاشت. او زهد و سادگی را در برابر تجملات دنیا، امید و تعادل را در برابر افراط و خردمندی را در برابر بیتوجهی به ارزش کلمات بهکار بست. اخلاق حضرت عیسی (ع) یادآور این است که یک زندگی متعادل و معنوی، کلید رضایت قلبی و نزدیکی به خداوند است.
قبر عیسی بن مریم
بر اساس باورهای مسیحی و برخی روایتها، حضرت عیسی مسیح (ع) پس از مصلوبشدن (به صلیبکشیدن) در اورشلیم (بیتالمقدس امروزی) دفن شد. گفته میشود او در مکانی که به نام قبر مقدس (Holy Sepulchre) شناخته میشود، به خاک سپرده شد. این مکان اکنون در کلیسای مقبره مقدس قرار دارد و یکی از مهمترین مکانهای زیارتی مسیحیان است.
دیدگاه اسلام درباره قبر حضرت عیسی (ع)
در اسلام، اعتقاد بر این است که حضرت عیسی (ع) نه کشته شد و نه دفن گردید؛ بلکه خداوند او را از دست دشمنانش نجات داد و به آسمان برد:
«بل رفعه الله إلیه» (سوره نساء، آیه 158).
بنابراین، مسلمانان معتقدند که حضرت عیسی در آسمان زنده است و در آخرالزمان بهزمین بازخواهد گشت. از این رو، اسلام بهوجود قبر زمینی برای او باور ندارد.
قبر حضرت عیسی در باور مسیحیان مکانی مقدس است؛ اما در دیدگاه اسلامی، حضرت عیسی زنده است و بازگشت او بهزمین بهعنوان یکی از نشانههای آخرالزمان رخ خواهد داد.
جمع بندی آنچه که مطالعه کردید…
حضرت عیسی مسیح، در قرآن با عناوینی چون عیسی بن مریم و مسیح علیه السلام شناخته میشود؛ یکی از پیامبران برجسته و صاحب شریعت الهی است. او با تولدی معجزهآسا، بدون پدر و از مادری پاکدامن بهنام حضرت مریم (س)، بهدنیا آمد. تولد و زندگی او، نمادی از قدرت بیکران خداوند است.
عیسی بن مریم (ع) پیامآور یکتاپرستی بود و رسالتش را با اخلاقی سرشار از محبت، صبر و زهد همراه کرد. او با معجزاتی چون زندهکردن مردگان، شفای بیماران و روشن کردن حقایق پنهان، مردم را بهسوی خداوند دعوت میکرد. او نهتنها پیامبری برای بنیاسرائیل بود؛ بلکه الگویی جاودانه از پاکی و صداقت برای تمام انسانها است.
در اسلام، حضرت عیسی علیه السلام بهعنوان گواهی بر حکمت الهی، حامل کتاب آسمانی انجیل و بشارتدهنده ظهور پیامبر اسلام (ص) معرفی شده است. او همواره در دنیا و آخرت جایگاهی آبرومند دارد و زندگیاش پیامآور امید، عدالت و نور برای بشریت است.