دعای سفره یکی از دعاهای پرفضیلت است که خواندن آن پیش از غذا باعث افزایش برکت و رزق میشود. با خواندن دعا سفره، لحظات خود را با شکرگزاری از نعمتهای الهی آغاز کنید و آرامش بیشتری در کنار خانواده تجربه کنید. تلاوت دعای سر سفره، علاوهبر آثار معنوی، موجب ایجاد پیوند عاطفی میان اعضای خانواده میشود.
اگرچه این دعا محبوب است، اما لزومی ندارد که حتماً همین متن خوانده شود. شما میتوانید با هر زبان و عبارتیکه قلبتان را بهخدا نزدیکتر میکند، دعا کنید و شکر نعمتهای او را بهجا آورید.
دعای سفره که در میان مردم مرسوم است، از جمله سنتهایی است که گرچه با نیت شکرگزاری و تبرک انجام میشود؛ اما مستند معتبری از معصومین علیهمالسلام برای آن وارد نشده است. این دعا بیشتر بهعنوان یک رسم نیکو برای قدردانی از نعمتهای خداوند خوانده میشود. خواندن جملات سادهای از حمد و شکر پس از غذا مستحب است و میتواند جایگزین این دعا باشد.
دعای سفره اللهم اغفر للمومنین و المومنات
اللهمَّ اغفر للمؤمنینَ و المؤمنات و المسلمینَ و المسلمات، الأحیاءِ منهم و الأموات اللهمَّ اغفر لأمواتِ صاحبِ البیتِ و الطّعام، و بلِّغ إلی أرواحِهم ثَوابَ الإطعام، و إلی أرواحِ أموات الحاضرین ثوابَ الفاتحةَ و الصلوات
انواع دعای سفره
دعای سفره الحمدلله رب العالمین بعد از غذا
دعای سر سفره با هدف شکرگزاری از خداوند برای نعمتهایی که عطا کرده است، خوانده میشود. با اینکه متن خاصی از معصومین وارد نشده است، اما ذکرهای سادهای مانند «الحمدلله» یا دعاهای شخصی برای افزایش رزق و سلامتی کافی است.
برپایی سفره خیرات در مجالس ختم، هفتم یا چهلم از سنتهای پسندیدهای است که موجب آرامش روح اموات و برکت برای بازماندگان میشود. در این مجالس، خواندن دعا و طلب مغفرت برای درگذشته، نشاندهنده احترام و یادبود اوست.
دعایی که در این مراسمها خوانده میشود، معمولاً شامل درخواست رحمت و بخشش برای همه مؤمنین و مؤمنات، بهویژه فردی است که مجلس بهنام او برگزار شده است. همچنین، با نثار ثواب این محفل به ارواح مؤمنان و دعا برای خیر و برکت خانواده صاحب مجلس، معنویت و اجر بیشتری حاصل میشود.
در این مجالس، خواندن دعاهایی مانند:
«اللهمّ عجل لولیک الفرج و العافیة و النصر، اللهمّ اجعل محیانا محیا محمد و آل محمد و مماتنا ممات محمد و آل محمد»
باعث افزایش معنویت مجلس شده و امید است خداوند متعال روح اموات را قرین رحمت کند و آنها را در کنار صالحان و اولیای الهی جای دهد.
دعای سفره ختم و احسان
این دعاها معمولاً برای طلب آمرزش و آرامش روح درگذشتگان خوانده میشود. در این مراسمها، دعا همراه با نیت خیر برای اهل مجلس و طلب برکت برای صاحب احسان همراه است.
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ، الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ ، الَّذِی جَعَلَ الْمَوْتَ راحَةً لِّلْمُؤمِنِینَ ، وَ یُحْیِی اَلْمَوْتىٰ وَ هُوَ حَیٌّ لا یَمُوتُ ، اَلحَمدُ للهِ الّذی یُطعِمُ و لا یُطْعَم و یَرزُقُ و لایُرْزَق، زادَ اللهُ النِّعَمَ، دَفْعَ اللهُ النِّقََمَ، بِحَقّ سَیّدِ العَرَبِ وَ العَجَم مُحَمَّدٍ وَ أهلِ بَیتِهِ اُصُولِ الکَرَمِ. اَللّهُمَّ تَقَبَّل حَسَناتِ المُحسِنینَ لا سیّمَا هَذَا الإحْسانِ ؛ اللّهمَّ اغفِر لِأمواتِ صاحِبِ الإحسانِ و أمواتِ الحاضرینَ، لا سیَّما المرحومِ المَغفورِ المَبرورِ (اگر میّت زن باشد: المَرحومَةِ المَغفورةِ المَبرورَةِ ) اللّهمَّ نَوِّر مَرقَدَهُ (اگر زن باشد: مَرقَدَها) وَاجعَلِ الجَنَّةَ مَسکَنَهُ (اگر میّت زن است می گوییم: مَسکَنَها) وَاحشُرهُ (اگر زن بود: وَاحشُرها) مَعَ مُحَمّّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَارحَمهُ (وَ ارحَمها؛ اگر زن باشد) وَ إیّانا یا إلهَ العالمینَ بِجاهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطّاهِرینَ رَحِمَ اللهُ مَن یَقرَءُ الفاتِحَةَ مَعَ الإخلاصِ وَ الصَّلواتِ.»
دعای سفره عربی برای مجلس ختم میت زن
بسم الله الرحمن الرحیم، الحمدُ للهِ ربِّ العالمین، الذی جَعَلَ الموتَ راحةً للمؤمنین، و یُحیِی الموتیٰ و هو حَیٌّ لا یَمُوتُ.
الحمد لله الذی یُطعم و لا یطعم و یرزق و لا یرزق. زاد الله النعم، دفع الله النقم، بحقّ سید العرب و العجم، محمد و اهل بیته اصول الکرم. اللهم تقبل حسنات المحسنین، لاسیّما هذا الاحسان.
اللهمَّ اغفرْ لأمواتِ صاحبِ الاحسانِ و أمواتِ الحاضرین، لا سیّما المَرحومَةِ المَغفورَةِ المَبرورَة، سرکار خانم… (اسم میت).
اللهمّ نَوِّرْ مَرقَدَها وَ اجْعَلِ الجَنّةَ مَسْکَنَها، وَ احْشُرها مع محمّدٍ و آلِ محمّدٍ وَ ارْحَمْها وَ إیّانا یا إلٰهَ العالَمینَ، بِجاهِ محمدٍ و آلهِ الطاهِرین.
رَحِمَ اللهُ مَن قَرَأ الفاتحةَ بَعدَ الصَلوات.
دعای سفره عربی برای مجلس میت مرد
بسم الله الرحمن الرحیم، الحمدُ للهِ ربِّ العالمین، الذی جَعَلَ الموتَ راحةً للمؤمنین، و یُحیِی الموتیٰ و هو حَیٌّ لا یَمُوتُ.
الحمد لله الذی یُطعم و لا یطعم و یرزق و لا یرزق. زاد الله النعم، دفع الله النقم، بحقّ سید العرب و العجم، محمد و اهل بیته اصول الکرم. اللهم تقبل حسنات المحسنين، لاسیّما هذا الاحسان.
اللهمّ نَوِّرْ مَرقَدَهُ وَ اجْعَلِ الجَنّةَ مَسْکَنَهُ، وَ احْشُرهُ مع محمّدٍ و آلِ محمّدٍ وَ ارْحَمْهُ وَ إیّانا یا إلٰهَ العالَمینَ، بِجاهِ محمدٍ و آلهِ الطاهِرین.
رَحِمَ اللهُ مَن قَرَأ الفاتحةَ بَعدَ الصَلوات.
سر سفره افطار در ماه رمضان نیز، دعاهایی خوانده میشود که بیشتر بر شکر نعمتها، طلب آمرزش و تقرب بهخداوند تمرکز دارند. این دعاها معمولاً فضایی معنوی و روحانی بهلحظات افطار میبخشند. برای خواندن انواع دعاهای افطار میتوانید به صقحه دعای افطار ماه رمضان به نقل از پیامبر (ص) و امامان (ع) مراجعه کنید.
دعای سفره عقد و عروسی
در مراسم عقد و عروسی، دعای سفره با نیت خیر و برکت در زندگی مشترک و طلب خوشبختی برای عروس و داماد خوانده میشود. این دعاها بیشتر بر تداوم محبت و فراوانی نعمتها تأکید دارند.
بسم الله الرحمن الرحیم، اللهمَّ صلِّ علی محمدٍ و آلِ محمدٍ، الحمدللهِ رَبِّ العالمین، الحمدلله الذی وَفَّقَنا لِهذِهِ السُّفرَةِ الکریمَةِ و لِنِعَمِها، اللهم تَقَبَّل و لائِمَ المؤمنینَ لاسیَّما هذِهِ الوَلیمَةَ فی هذهِ المائدَةِ الکَریمَةِ، بِحَقِّ آیاتِکَ العظیمَةِ، اللهم بارِک لَهُما، وَ وَفِّقهُما لِشُؤُونِ الزَّوجیَّةِ وَ لِمراعاةِ حُقُوقِها وَاجمَع شَملَهُما، و رزقُهُما اَولاداً صالحینَ، واجعَل زینةً فی هذا المَجلِسِ صَلَوةِ العارِفینِ، اللهمَّ صَلِّ علی محمدٍ وَ آلِ محمّدٍ.
آداب غذا خوردن در اسلام
اسلام بر رعایت آداب غذا خوردن تأکید بسیاری دارد. از جمله این آداب، گفتن «بسم الله الرحمن الرحیم» در آغاز و «الحمد لله رب العالمین» در پایان غذا است. در روایات آمده است که این عبارات باعث برکت و دفع بلا از سفره میشود.
دعای پیامبر هنگام گشودن سفره
سُبحانَکَ اللَّهُمَ ما اَحسَنَ ما َتبتَلینا، سُبحانَکَ ما اَکثَرَ ما تُعطِینا، سُبحانَکَ ما اَکثَرَ ما تُعافِینا، اللَّهُمَّ اَوسِع عَلَینا وَ عَلَی الفُقَراءِ المُؤمِنینَ وَ المُؤمِناتِ وَ المُسلِمینَ وَ المُسلِماتِ.
(بلاهای ارضی و آفات دهر/ از این سفره و جمعش دور باد)
جمعبندی…
دعای سفره بهعنوان یکی از آداب زیبا در فرهنگ اسلامی، نماد شکرگزاری و برکت است. خواندن دعا سفره نهتنها نشاندهنده ارتباط معنوی با خداوند است؛ بلکه باعث افزایش برکت غذا و حس همدلی در جمع میشود. دعای سر سفره فرصتی است برای تأمل و قدردانی از نعمتهایی که خداوند به ما عطا کرده است و ما را بهشکرگزاری واقعی دعوت میکند.
16 اردیبهشت 1404
4 1,264 زمان تقریبی مطالعه 6 دقیقه
4 دیدگاه
من از بین دعاهایی که گذاشتین، اون دعای فارسی کوتاه خیلی برام کاربردی بود. مخصوصاً برای مراسم زنونه که همه نخوان عربی بخونن. فقط یه پیشنهاد اگه دستهبندی بر اساس طول دعا یا سبک مجلس داشته باشه، پیدا کردنش راحتتر میشه.
ممنون از لطف و پیشنهاد ارزشمندتون
خیلی خوشحالیم که با دقت محتوا رو دنبال میکنید. نظرتون برای ما خیلی مهمه و حتماً در بهروزرسانیهای بعدی در نظر گرفته میشه.
من از بین دعاهایی که گذاشتین، اون دعای فارسی کوتاه خیلی برام کاربردی بود. مخصوصاً برای مراسم زنونه که همه نخوان عربی بخونن. فقط یه پیشنهاد اگه دستهبندی بر اساس طول دعا یا سبک مجلس داشته باشه، پیدا کردنش راحتتر میشه.
ممنون از لطف و پیشنهاد ارزشمندتون
خیلی خوشحالیم که با دقت محتوا رو دنبال میکنید. نظرتون برای ما خیلی مهمه و حتماً در بهروزرسانیهای بعدی در نظر گرفته میشه.
سلام دعاهای که گذاشتید خیلی عالی بود ممنونم
سلام و وقت شما بخیر
خیلی خوشحالیم که دعاها براتون مفید بوده؛ انشاءالله همیشه دلتون آروم و حاجاتتون روا باشه.